A-Ö är en praktisk funktion för att samla små informationsbitar om väldigt många olika saker utan att behöva fundera på var i hemsidesstrukturen de passar in.

Ni uppdaterar dessa under "Hemsida" och sen "A-Ö" i menyn.

Information A-Ö

Hoppa direkt till: A B E F G H I L N P S Ö

A

Andrahandsuthyrning.

Får jag hyra ut min bostadsrätt i andra hand?

Ja, bostadsrättshavare i BRF Trummens Strand får hyra ut sin lägenhet i andra hand efter styrelsens godkännande av skriftlig ansökan. Ett formulär för det ändamålet återfinns längst ned på sidan.

Behöver jag styrelsens tillstånd?

Ja, du måste alltid ha bostadsrättsföreningens tillåtelse att hyra (eller låna) ut din lägenhet. För att få styrelsens tillstånd behöver du lämna in en ansökan till Styrelsen. 

Styrelsen behöver då veta varför du vill hyra ut din lägenhet, hur länge du vill hyra ut den och till vem. Styrelsen kan vilja inhämta referenser avseende den tilltänkta hyresgästens skötsamhet. Bostadsrättshavarens ansökan om upplåtelse i andra hand bör därför innehålla ett medgivande från den föreslagna hyresgästen att sådana uppgifter får inhämtas. Oftast får du tillstånd för en begränsad tid och vill du hyra ut den under längre tid får du då lämna in en ny ansökan. Byter du hyresgäst i lägenheten måste en ny ansökan lämnas in till styrelsen, även om detta sker under en redan beviljad tidsperiod.


När får jag hyra ut i andrahand?

Det är styrelsen som fattar beslut om du får eller inte får hyra ut din lägenhet. Vanligen hålls ett styrelsemöte varje månad. Om styrelsen säger nej har du rätt att få ditt ärende prövat i hyresnämnden. För att få tillstånd behöver du ha ett skäl för uthyrningen. Alla skäl är inte godtagbara. Det kan vara om du ska arbeta eller studera på annan ort under en period eller om du av medicinska skäl eller familjeskäl behöver vara hemifrån under en period. Att prova ett samboliv med någon betraktas också som ett godtagbart skäl. Däremot behöver inte styrelsen godkänna en uthyrning där bostadsrättshavaren hyr ut sin lägenhet bara för att tillgodogöra sig hyra, eller så kallad semesteruthyrning.


Hur länge får jag hyra ut?

Styrelsen brukar begränsa tidsperioden, ofta till sex månader eller ett år. Det innebär att du måste ansöka igen innan tiden har löpt ut om du behöver fortsätta hyra ut lägenheten. Den totala uthyrningstiden beror på vilket skäl du har. Är det fråga om utlandstjänstgöring brukar ett par perioder om två eller tre år godtas, alltså som längst upp till cirka fem-sex år. Om du studerar på annan ort får du läsa klart din utbildning. Vill du prova på ett samboförhållande brukar tiden begränsas till ett år.


Vad behöver bostadsrättsföreningen veta?

Se till att styrelsen får kontaktuppgifter där du kommer att vara anträffbar. Om något händer kan det var bra att snabbt kunna nå dig. Det kan också komma viktiga frågor till föreningsstämman som du vill kunna lämna en synpunkt på. Är du svår att nå under uthyrningsperioden bör du i stället lämna fullmakt till någon person som finns tillgänglig för föreningen, och som kan fatta snabba beslut på platsen eller hjälpa till med lägenheten. Du bör också lämna andrahandshyresgästens namn och övriga kontaktuppgifter till styrelsen innan han/hon flyttar in.


Vem är ansvarig för lägenheten?

Det är alltid du som bostadsrättshavare som har ansvaret, både för lägenheten och för dina skyldigheter gentemot bostadsrättsföreningen som medlem. Detta ansvar inkluderar exempelvis att betala avgiften till föreningen, se till att grannarna inte blir störda och att den så kallade vårdnadsplikten sköts. Vårdnadsplikten innebär att man känner ansvar för och vårdar lägenheten och de allmänna utrymmen man använder i fastigheten. Det är därför viktigt att kontrollera den som ska bo i andra hand i lägenheten noga. Man kan begära referenser, kontrollera med kronofogden om det finns några aktuella ärenden och begära att få en aktuell inkomstuppgift.





Vem håller lägenheten försäkrad?

Lägenheten är din egendom. Tänk på att ha kvar din hemförsäkring som skydd om något skulle hända i lägenheten. Har du kvar möbler i lägenheten är det extra viktigt med en hemförsäkring som skyddar vid skador. Även andrahandshyresgästen bör ha en hemförsäkring för sina saker och för att kunna ersätta dig för eventuella skador. Tala med era försäkringsbolag om vilket skydd ni har och behöver.


Avtal

Styrelsen rekommenderar alltid skriftliga avtal. Muntliga avtal kan innebära att ni inte har samma tolkning av er överenskommelse, vilket kan leda till onödiga tvister. Så för din egen trygghets skull bör du alltid ha ett skriftligt avtal.

Det finns en del lagar som styr villkoren i kontraktet. Därför kan det vara bra att använda en mall för hyresavtal som är upprättad av Fastighetsägarna. Hyr du ut möblerat är det en god idé att göra en förteckning över möbler och inventarier. Gör också en gemensam genomgång av lägenhetens skick med andrahandshyresgästen innan uthyrningen och vid avflyttningen. Har några skador uppstått däremellan ska du kräva ersättning av den du hyrt ut lägenheten till.




Se även:

Appar- Min Brf

Få uppdaterad information direkt till din mobil genom appen Min Brf, som är till för Brf Trummens Strand 2 medlemmar. 

Appen ger dig ett enkelt sätt att hålla dig uppdaterad på vad som pågår i vår förening, ger tillgång till relevant information samt gör det enklare att kontakta styrelsen.

För att ladda ner appen gå in där Appar finns och ladda ner appen: Min Brf (Appen har en blå bakgrund och ett gult hyreshus som bild).

B

Balkong - inglasning

Inglasning av balkonger ska ske genom samma företag som glasat in övriga balkonger i huset. Om du planerar glasa in din balkong, kontakta styrelsen för mer information vilket företag som använts. 

E

E- faktura

Föreningen erbjuder fakturor via E-faktura för hyreavier och parkeringsgaraget. 

Anmäl dig för E-faktura via din bank. 

F

Fest och höga ljud.

Vi har en härlig bomiljö med fina balkonger, som vi naturligtvis ska använda också för gemenskap och fest. Men tänk på att hög ljudnivå, t ex musik eller sång, kan verka störande och därför normalt inte bör förekomma i lägenheter och på balkonger längre än till 21:00 söndag-torsdag och 23:00 fredagar och lördagar.

Anpassa ljudnivån så att du inte stör dina grannar. Tänk på att fler kan störa om du har fönster och balkongdörr öppna.

När du bor i ett flerfamiljshus ingår att du ibland hör grannarna, men att uppfatta det som störande är något helt annat. Tänk på att det är mer lyhört uppifrån och ner i ett trähus! Möbeltassar på stolar och mattor är ett säkert tips.

G

Gemensamhetslokalen - Koskull

Som medlem har du möjlighet att hyra gemensamhetslokalen Koskull! 
Information om tider, pris och regler, städning etc vid bokning finns uppsatt vid bokningstavlan. 

Grillning

Viktig information gällande grillning på balkong och gård.

- Kolgrill är inte tillåtet.

- Elgrill är tillåtet.

- Gasolgrill är tillåtet. 

En god idé är att investera i en brandsläckare. Tänk på att vissa balkonger har sprinklersystem på balkongerna och ha hänsyn till det vid grillning.

Gårdsregler

Trivselregler på gården.

Leka och spela boll är tillåtet på gården. Tänk på att inte rasta hund på gården då det består av syntetiskt gräs.

Rökning från balkong är tillåtet under ansvar. Släng inte fimpar ut mot gården!

H

Huskurage

Brf Trummens Strand 2 är anslutna till Huskurage - en Policy vid oro för våld i nära relationer. 

Vid oro för våld ber vi dig av omtanke att: 

1. Knacka på hos grannen. 2. Vid behov- hämta hjälp av andra! 3. Ring polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla. 

I

Information från styrelsen

Information från styrelsen sker via mejl utskick. 

Har du ej en registrerad mejladress skickas information via sms.

Har du ej en registrerad mobil skickas information via brev.

Viktig information förmedlas alltid via brev.

L

Login medlemmar

Är du medlem i föreningen och vill skapa ett eget konto för att enklare ha översyn, få viktig information endast för medlemmar och kontakt med styrelsen på ett smidigare sätt?

Om du är medlem i föreningen trycker du på skapa 'medlemslogin' i fliken 'logga in'

Ett E-mail skickas därefter till dig med en länk som du klickar på för att bekräfta att e-postadressen tillhör dig. Därefter får du ditt lösenord.

Observera att du enbart kan skaffa ett login om din e-postadress finns registrerad i styrelsens system. Om den inte är det behöver du kontakta styrelsen direkt.

N

Nycklar och tagg

Beställning av fler nycklar och tagg sker i "kontatka oss" på hemsidan.

Logga in på ditt medlemskonto, ange ditt ärende, vad det gäller. Skriv med kontaktuppgifter och lägenhetsnummer. 

P

Parkering och cykelförråd.

Trivselregler för garage och cykelförråd.

Samtliga lägenheter har en egen parkeringsplats som man själv har ansvar för och håller ren.

Det är tillåtet att hyra ut sin parkeringsplats till andra medlemmar i samfälligheten.

Vårstädning med medlemmar sker en gång om året runt april månad.

Eftersom vårt cykelförråd är så underdimensionerat så är det tillåtet att ställa cyklar i barnvagnsförråd etc.

S

Soprum

Soprummet är ju en återkommande fråga.

Vi skall alla hjälpas åt att hålla ordning! I soprummet kan lämnas hushållssopor, matavfall, tidningar, kartonger, metall och glas. 


Tömning av hushållssopor sker 2 ggr/vecka

Tömning Varje vecka Måndagar - Papper & hårdplast

Tömning varannan vecka ojämna veckor - Färgat glas- måndag  &Tidningar- onsdag

Månadsvis- (sista, eller nästsista vecka varje månad) Ofärgat glas onsdagar & Metall -måndagar

Om det är fullt i soprummet går det lämna övrigt (glas, kartong, metall mm) till någon återvinningsstation - närmast är Circle K vid Teleborgs centum.

Ö

Övernattningslägenheten - Anna
Som medlem har du möjlighet att hyra övernattningslägenheten!
Du bokar dagen (natten) du avser att sova där, och lägenheten lämnas senast 12.00 dagen efter. 
Information om tider, pris och regler vid bokning finns uppsatt vid bokningstavlan.
Övrig information.

Mejladress: 'styrelsen.trummenstrand2@gmail.com' är ej längre aktiv och all kontakt med styrelsen sker via 'kontakta oss' på hemsidan 'https://www.brftorget.se/trummensstrand2/sidor/kontakta-oss'

Varje trapphus har sin egen kvast och skyffel. Dessa ska användas av medlemmar vid behov.

Besöksräknare

2 837 besökare sedan 2020-02-17