A-Ö: Här hittar du korta förklaringar till det mesta som kan vara bra att veta. Kontakta styrelsen om du saknar något.

Information A-Ö

Hoppa direkt till: A B F G I L M N P S T v V Ö

A

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning kräver styrelsens tillstånd. Kontakta styrelsen@skålgropen.se. Specificera gärna varför, när och hur länge du tänker hyra ut din bostadsrätt.

B

Badrumsrenoveringar

Vill du renoverar ditt badrum, så var snäll och kontakta styrelsen. Det finns ett regelverk att beakta, du hittar det under stadga och årsmöten.

F

Facebookgrupp

Det finns en privat grupp som heter BRF Skålgropen, där medlemmar är välkommen att byta ideer, information och praktisk hjälp.

Funktionärer

Parkeringsansvarigt: Lasse Thoma, Rudeboksv. 249

Gårdsansvarigt: Lotta Thoma, Rudeboksv. 249

Lokalansvarigt: Christin och Carl Lindell, Rudeboksv. 33

Valberedningen: Johanna von Zweigbergk, Rudeboksv. 21

Rickard Ekdahl, Rudeboksv. 97

Matilda Welander Gröön, Rudeboksv. 133

Försäkringar

Vårt försäkringsbolag är Länsförsäkringar, med försäkringsnummer: 615 719 95-00. Vid problem med skadedjur, ring 040-633 90 88 och uppge vårt organisationsnummer 716 407-3756.

Föreningen har kollektivt för föreningens alla medlemmar tecknat en bostadsrättstilläggsförsäkring. Det innebär att det räcker för varje bostadsrättsinnehavare att teckna en egen hemförsäkring utan bostadsrättstilläggsförsäkring.

G

Gemensamhetslokaler

Två gemensamhetslokaler finns för utlåning till medlemmar, i kvadrant 1 respektive kvadrant 3. Medlemmar får låna dessa lokaler till privata fester eller andra arrangemang. Det kostar inget att låna en lokal. Den som lånar en lokal ansvarar för städ­ningen där samt för kostnaderna om något skadas. Lokalen i kvadrant 3 har kök, vilket inte finns i kvadrant 1. Bokning av lokal görs hos lokalansvarigt: Christin och Carl Lindell, Rudeboksvägen 33; e-post: lindell18@gmail.com; telefon: 072 51 00 648 eller 073 05 54 907

Gårdsansvarigt och trädgårdsdagar

Lotta Thoma (Rudeboksv. 249) är gårdsansvarigt. Vi brukar ha gemensamma trädgårdsdagar ett par gångar/år för att fixa det lilla extra i föreningen.

I

Infobladet

Infobladet skickas ut elektronisk i först hand för att informera våra medlemmar. Vill du ha papperskopior så hör av dig till styrelsen@skalgropen.se.

För att få infobladet elektronisk behöver du registrera email-adress  hos SBC, vår förvaltningsbolag. Gamla infoblad finns även arkiverade på SBCs hemsida, logga in med BankID.

L

Luftvärmepump: regler

Regler för att installera luf-luft värmepump hittar Du under "stadgar och årsmöten". Service ska ske vartannat år och kopi på serviceprotokollet skickas till styrelsen.

M

Markiser

Jag är typ 100 att vi har reglar för hur markiser få se ut i området, men att hitta dessa....

Medlemskap

Ansökan om medlemskap eller utträde skickas till styrelsen (styrelsen@skalgropen.se) i samband med att lägenheterna byter ägare (säljes/köpes).

N

Nycklar och Lås

Lås och nycklar till lägenheterna är medlemmens ansvar. Tvättstugor och miljörum går att öppna med så kallade taggar. Det ska finnas 2 taggar/ lägenhet. Om dessa har kommit bort, så kontakta du styrelsen som kan beställa nya taggar, som medlemmen bekostar. 

P

Parkering

Föreningsmedlemmar ska parkera sina bilar på de egna platserna. Om obehörig parkerat på föreningsmedlems plats bör medlemmen omedelbart kontakta den parkeringsansvarige. Motorcyklar får parkeras på ägarens tomt men hänsyn till grannar ska tas.

Ordinarie gästparkeringsplatser är belägna vid områdets infart och utmärkta med skyltar med texten Besökande till brf Skålgropen. Dessa platser ska gäster använda i första hand. Gäst som stannar mer än 24 timmar ska i bilen lägga en lapp med namn och adress av medlem som man besöker. 

Tillfälliga gästparkeringsplatser är belägna på olika ställen inom området och utmärkta med blå skyltar med texten Tillfällig gästparkeringsplats. Reglerna för dessa platser är desamma som för de ordinarie gästparkeringsplatserna. Föreningsmedlem som behöver en extra parkeringsplats kan hyra en av platserna. Om så skett är skylten vänd och anger vilken lägenhet som platsen tillhör.

Reservgästparkeringsplatser är belägna i vänd zonerna. Platserna är inte markerade med skyltar eller målning på marken utan deras placering framgår av ritningen över områdets parkeringsplatser. Om det finns lediga ordinarie gästparkeringsplatser får reserv gästparkeringsplatserna inte användas mer än i undantagsfall (se nedan). Platserna framför soprummen får inte användas första vardagen i veckorna eftersom soptömmning då sker. Om alla ordinarie gästparkeringsplatser är upptagna bör gäster till föreningsmedlemmar boende i tvåvåningshusen parkera på husets garageuppfart om så är möjligt. Föreningsmedlemmarna är skyldiga att tala om för gäster vilka parkeringsregler som gäller inom föreningen.

S

Skadedjur

Vårt försäkringsbolag är Länsförsäkringar, med försäkringsnummer: 615 719 95-00. Vid problem med skadedjur, ring 040-633 90 88 (Länsförsäkring Skåne) och uppge vårt organisationsnummer 716 407-3756.

Sophantering och källsortering

Vi har tillgång till sopsortering i alla 4 soprum. Vi kan sortera matavfall, glas (färgat och vit), kartong, papper, plast, metall och restavfall. I soprummet i kvadrant 1, närmast gästparkeringen, finns ytterligare kärl för kartong och plast, samt textil, småelektronik och batterier.

Grovsopor läggs i den container som står mellan 2:a och 3:e kvadranterna. Ta itu eller pressa ihop föremålen så att de inte tar onödigt stor plats. Det är inte tillåtet att kasta trädgårdsavfall, hushållsavfall, papper/kartong, elektronik och vitvaror i denna container.

Tänk på: Felaktigt hanterade sopor innebär merkostnader för föreningen (= oss själva) och ökad risk för skador på dem som städar soprummen.

Staket

Staket och altanplank som avgränsar tomtmark ska ej överstiga en höjd av 1,0 m. Lägenhetsavskiljande plank får ej överstiga 1,8 m. Altanplank och lägen­hetsavskiljande plank ska vara vit- eller träfärgat. Nyupp­förande, eller förändring, av sådant plank kräver styrelsens godkännande.

T

Trädgårdskontainar

Några gånger om året beställer vi hem en eller två kontainrar för trädgårdsavfall. Dessa blir uppställda i vändplatsen mellan kv. 1 och 2 eller/och 3 och 4.

Container för trädgårdsavfall kommer finnas i området (2025):

Fre 14/3- Må 24/3; Fre 2/5- Må 12/5; Fre 13/6- Må 23/6; Fre 11/7- Må 21/7; Fre 15/8- Må 25/8; Fre 12/9- Må 22/9; Fre 24/10- Må 3/11.

Trädgårdsredskap

Det finns viss gemensamt trädgårdsredskap i garaget vid infarten såsom stege, spade, såg, och så vidare. Nyckeln går att låna från styrelsemedlemmar och trädgårdsansvarig.

Tvättstugor

I varje kvadrant finns en tvättstuga. Bokning sker på plats med hjälp av nyckellås. Man kan endast boka en tid åt gången. I varje tvättstuga finns 2-3 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 mangel och 1 torkskåp. Om någon maskin är trasig, anmäl detta omedelbart till styrelsen@skalgropen.se. Var snäll och respektera tvätttiderna.

v

vattenutkastare

Inför varje vinter innan nattfrosten anländer, måste man tömma ut vattnet till den vattenutkastare som sitter på husets utsida, annars riskerar man att vattenledningen fryser sönder. Stäng först kranen under diskbänken. Öppna sedan kranen på vattenutkastaren och töm ut vattnet i ledningen. Glöm inte heller att skruva bort den utvändiga bottenventilen. Till våren gör du samma sak i omvänd ordning.

V

Ventilation

Lägenheterna är utrustade med FTX aggregat, som finns vanligtvis ovanför spisen. Föreningen har ett serviceavtal mad Lindsells AB och funktionaliteten kontrolleras årligen.  

Ö

Överlåtelser

Avtal om överlåtelse av bostadsrätt genom köp upprättas skriftligen och skrivs under av säljare och köpare. Avtalet skall ange vilken lägenhet som överlåtelsen avser samt köpeskillingen. Kopia av avtalet samt intyg om att alla skulder till föreningen är reglerade lämnas till styrelsen. Avsyn av lägenheten ska ske innan överlåtelsen beviljas av styrelsen. Ett avsyningsprotokoll ifylls vid avsyn av bostadsrättslägenheten.

Föreningen är skyldig att föra medlemsregister och inlämna kontroll­uppgifter till skattemyndigheten om försäljningen.

Övernattningsrum

Bokning av övernattningsrum görs hos lokalansvarigt. Så var snäll och kontakta: Christin och Carl Lindell; Rudeboksvägen 33; e-post:  lindell18@gmail.com

Tel.: 072 51 00 648 eller 073 05 54 907