I en bostadsrättsförening delas underhållsansvaret i lägenheten mellan föreningen och bostadsrättsinnehavaren. Vem som är ansvarig för vilka delar och funktioner framgår av stadgarna. Om du planerar att göra väsentliga förändringar i din lägenhet behöver du därför få ett godkännande av styrelsen innan arbetet påbörjas. Det är viktigt att alla arbeten utförs på ett fackmannamässigt sätt för att undvika till exempel vattenskador, brand, eller andra skador på fastigheten.
Vänligen notera: Från den 1 januari 2023 gäller nya skärpta regler för renovering av bostadsrätter. Kontakta föreningen för råd om vilka åtgärder som kräver ansökan och tillstånd
Vid kontraktering av hantverkare kräver föreningen att de kan visa upp de underlag som efterfrågas samt att de är giltiga under hela renoveringsperioden.
Vid renovering av badrum krävs följande kompletterande handlingar:
Vid renovering av kök krävs följande kompletterande handlingar:
Vid ändringar av innerväggar krävs följande kompletterande handlingar:
Elarbeten
Ventilationsarbeten
Boka gärna ett möte med en representant i styrelsen om du är osäker på vad som behöver vara med i ansökan eller om du har andra frågor kring din renovering. En komplett ansökan är en förutsättning för att styrelsen ska kunna behandla din ansökan och du slipper onödiga förseningar. Styrelsen behandlar din ansökan på ordinarie styrelsemöte som sker en gång i månaden (förutom i juli).
Skicka din ansökan till styrelsen inkorgen@fredhallsgard3.styrelseproffset.se tillsammans med de underlag styrelsen behöver för att kunna behandla din ansökan.
Bostadsrättsinnehavare:
Lägenhetsnummer:
Renovering/ändring: Beskriv så noga och utförligt som möjligt i text vad du vill göra.
Datum för byggstart:
Datum då arbetet beräknas avslutas:
Bifoga: Bifoga samtliga underlag som efterfrågas i det här dokumentet inklusive skalenliga ritningar där önskade förändringar framgår tydligt.
Innan du börjar en mer omfattande renoveringen ska anslag sättas upp i alla tre portarna. Anslaget ska visa vilken lägenhet som renoveras, kontaktperson, telefonnummer, samt under vilken tid som arbetet pågår.
Ljudliga arbeten får enbart ske:
Avstängning av vatten eller el måste anslås i portarna för berörda lägenheter minst 24 timmar innan avstängning.
Viktigt att du säkerställer att byggavfallshantering och städning finns med i kontraktet med hantverkarna. Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att byggavfall forslas bort. Byggavfall får inte läggas i föreningens soptunnor och eller i gemensamma utrymmen, som trapphus, källargångar, vind eller på gården. Du ansvarar även för att trapphus städas under och efter slutfört arbete. Används hissen för borttransport av byggmaterial ska den täckas med skyddsmaterial. Det gäller även trapphus och entréer.
Du är ansvarig för renoveringen, säkerställ att du har bostadsrättstillägg i din hemförsäkring som täcker ditt ansvar.
Rivning av innerväggar (VIKTIGT)
Vid rivning av innerväggar kan det vara så att bjälklag som tidigare varit avlastade på väggen som rivs, rör på sig lite. Det är ingen fara i sig, men det medför en risk att det kan uppstå sprickor i ytskikt hos intilliggande lägenheter ovanför och under. Det är därför viktigt att du som renoverar tar kontakt med din grannar över och under innan rivningen genomförs och att ni tillsammans dokumenterar med foto det nuvarande skicket på ytskikten i grannens lägenhet. Skulle det uppstå sprickor efter rivningen finns det därmed underlag så att det inte uppstår meningsskiljaktigheter och som kan förmedlas till respektive försäkringsbolag. Viktigt att notera är att styrelsen inte har/kan inte ta någon ansvarstagande roll i ett sådant här fall. Det blir ett försäkringsärende mellan de inblandade medlemmarna