21 dec 2021

Fungerar din brandvarnare?

Av Ylva Mattsson | 2021-12-21 08:39

En liten påminnare om att det är viktigt att vi alla ser till att våra brandvarnare fungerar. Testa för att säkerställa att batterierna inte är för gamla och behöver bytas ut.

15 dec 2021

Information från styrelsen

Av Mia Söderström | 2021-12-15 09:20

Ny portkod

Från och med 1 januari börjar den nya portkoden att gälla. Nästa byte sker 1 april. Den nya koden gäller också i garaget för in- och garaget mellan kl 22.00 och 06.00.

Beslutet att införa kod för passering genom garageportarna har fattats av Finnboda Hamns Samfällighet som ett led att öka säkerheten i garaget. En annan förändring är att tiden då garageportarna är öppna har kortats.

Värmejusteringen

Arbetet med att justera värmen i lägenheterna har nu slutförts och värmen är inställd på 21–22 grader. Enklast kontrolleras värmen genom att placera en termometer mitt i rummet cirka en meter upp, t ex ett bord. I övrigt hänvisar vi till den informationsfolder som Driftex delat ut till samtliga hushåll.

Soprum

Nu inför julen påminner vi om att kartonger ska plattas till innan de läggs i kärlen. Vi måste också upprepa att soprummen är avsedda endast för hushållssopor. Det är inte tillåtet att ställa in sådant som hör hemma på en kretsloppscentral, t ex EU-pallar skrivare, kaffebryggare, porslin etc.

Lösa föremål i trapphuset kan utgöra livsfara för dig själv, din familj och dina grannar

Trots upprepade försök att få acceptans för att inte placera föremål i trapphuset, måste vi konstatera att det fortfarande står barnvagnar, sparkcyklar med mera utanför många lägenheter. Trapphuset är en livsviktig utrymningsväg och det är absolut förbjudet att placera föremål, som antingen är av brännbart material eller som kan komma att vara i vägen vid utrymning. Detta regleras i Lagen om skydd mot olyckor 2 kap 2§, som innebär att du som delägare i föreningen har ett ansvar att förebygga brand och begränsa skador till följd av brand. Så här i juletid är det också viktigt att tänka på att släcka ljuset!

Radonmätning/Stamspolning

Vi påminner om att företaget Recover, som genomför radonmätning i inomhusluften i vissa lägenheter, återkommer torsdagen den 13 januari för att hämta radondetektorerna. Om ni inte har möjlighet att vara hemma ber vi er ta ner och hänga ut dosorna på dörrhandtaget.

I januari kommer vi att göra en stamspolning, dvs spolning av avlopp i kök och badrum. Det är företaget GG Högtryck som kommer att utföra arbetet, som planeras till 24 – 31 januari. Mer information kommer i januari.

Tips

Koppla gärna upp appen ”Min Brf” på din mobil för att där få nyheter från styrelsen och även ha föreningens hemsida lätt tillgänglig.

Ordförande har ordet

I höst har vi äntligen kunnat träffas på städdagen. Jag uppskattade verkligen att så många var med. Ett fint tillfälle för social samvaro och lite jobb i trädgården och husen. Roligt med alla barn som krattade löv med liv och lust. Ser fram emot vårens städdag med lite vårväder och förväntningar inför sommaren.

Nu nalkas vi julen med en annan förväntning. Julgranen är tänd i vår park och alla ljusgirlanger lyser från balkongerna. En fin och inbjudande julstämning möter oss. Lite snö har vi fått och vi får hoppas att det blir lite nysnö inför julen. Men det vore skönt att det inte blir för kallt så vi får möjlighet att njuta av fint julväder under jul-och nyårshelgen.

Lite ledighet blir det säkert för många, och en del av oss har säkert förväntningar på att tomten ska komma.

Med de orden önskar jag och övriga i styrelsen er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Birgitta Boström

Styrelsens ordförande

15 nov 2021

Information från Finnboda Hamns samfällighetsförening (FHS) – november 2021

Av Mia Söderström | 2021-11-15 16:03

För närvarande arbetar FHS med bl.a. detta:

Garaget: En stor garagestädning gjordes i juni och en mindre kommer göras i början av oktober. Corepark, som har hand om parkeringsövervakningen i området, har börjat sköta parkeringsövervakning i garaget och ta ut kontrollavgift för felparkerade bilar där. De tar ut kontrollavgift för bilar som står utanför anvisade p-platser och även för bilar som upptar någon annans p-plats, vilket anmäls till Corepark av FHS om det kommer till FHS kännedom. Arbetet med att identifiera hur säkerheten i garaget kan förbättras för att förebygga inbrott fortsätter. FHS håller t.ex. på att igenom några av de åtgärder som har föreslagits av den säkerhetskonsult vi anlitat. En åtgärd vi har utfört är att stängningstiden för garageportarna har ändrats, så att de inte står öppna så länge när en bil har kört ut eller in. En annan åtgärd är att låsbrickorna kommer att kombineras med kod för passering genom garageportarna vissa tider på dygnet.

Parken: Arbetet med att se över möjligheterna att utveckla den stora gräsytan och ta in offerter återupptas nu under hösten. Planen är att vi ordnar adventsfika i samband med att julgranen tänds första advent. Nya fotbollsmål har köpts in.

Ytparkeringar: Trasiga p-räcken vid ytparkeringarna på Kvarnholmsvägen har åtgärdats i oktober och buskarna vid de ytparkeringarna har klippts under september.

Lekplatsen: Sedvanligt underhållsarbete och besiktning har gjorts. Installation av fler pollare för att förbättra belysningen vid lekplatsen pågår.

18 sep 2021

Information från styrelsen 17 september

Av Mia Söderström | 2021-09-18 09:13

Ny portkod     

1 oktober gäller ny portkod. Nästa byte sker 1 januari 2022.

Brandsyn

I augusti lät styrelsen göra en brandsyn i samarbete med brandsäkerhetsföretaget NOHA Sweden AB. Det visade sig att, trots ett flertal påminnelse, det fortfarande finns föremål i trapphusen utanför lägenhetsdörrar. Trapphuset är en livsviktig utrymningsväg. En brand där kan bli förödande. Därför ska trapphuset hållas fritt från brännbart material. Det ska också hållas fritt från sådant som kan vara i vägen vid en utrymning. Det innebär att det inte är tillåtet att ha kläder hängande utanför dörren, sparkcyklar och andra leksaker stående utanför. Barnvagnar ska antingen förvaras i barnvagnsförrådet eller i lägenheten.

Städdag 17 oktober

Vi kan äntligen – och förhoppningsvis – se fram emot att samlas för en gemensam städdag söndagen den 17 oktober för första gången sedan hösten 2019. Inte minst för våra nya medlemmar, som flyttat in de senaste åren, ger detta en möjlighet att lära känna sina grannar. Ytterligare information kommer när vi närmar oss dagen.

 

12 jun 2021

Information från styrelsen

Av Mia Söderström | 2021-06-12 11:17

Protokoll från ordinarie årsstämma 27 maj 2021

Nu ligger stämmoprotokollet på föreningens hemsida under flik Föreningsarkiv.

Rensning cyklar

Styrelsen har ställt undan de cyklar som hade märkning kvar efter 31 maj. Kontakt någon i styrelsen om du saknar din cykel.

12 jun 2021

Information till de boende i föreningarna, Finnboda

Av Mia Söderström | 2021-06-12 11:14

Det pågår en lantmäteriförrättning i Finnboda

Nedanstående information syftar till att beskriva arbetet med denna. Samma information går i princip ut till samtliga bostadsrättsföreningar i området. Vi kommer fortlöpande att informera om detta under processens gång.

Jag vill samtidigt passa på att önska alla en riktigt skön och avkopplande sommar. Tyvärr har vi inte kunnat träffas på vår- och höststädningsdagarna på grund av pandemin. Nu börjar ju regeringen gradvis öppna upp samhället igen. Känns väldigt skönt och jag ser verkligen fram emot att träffa er på höststädningsdagen som är planerad till den 26 september. Till dess önskar jag er en fin sommar.

Birgitta Boström

Ordförande

Finnboda Industrilokaler HB, ett företag som ägs av HSB, har lämnat in ett yrkande till Lantmäterimyndigheten i Nacka, att via förrättning AB137598 mellan sakägarna bilda Gemensamhetsanläggningar i Finnboda. Fram till nu har Finnboda Industri-lokaler HB haft ansvaret och förvaltat övrig allmän mark, alltså sådan mark som inte är tomtmark. Delar av denna mark ingår i de redan befintliga Gemensamhetsanläggningar som är bildade sedan tidigare, tillhöriga Finnboda Hamns Samfällighet (FHS) medan resterande mark och anläggningarnas huvudmannaskap ska nu klarläggas genom ovanstående förrättning.

Nu pågår förhandlingar med Lantmäterimyndigheten i Nacka, mellan alla bostads-rättsföreningar (11 stycken), Fastighetsbolaget Vimpelkullen AB och Finnboda Industrilokaler HB att bilda gemensamhetsanläggning/ar (GA) i Finnboda, för den kvarvarande marken, vägar, parkeringsplatser, ledningar, pumpanläggningar m m.

Det som ska beslutas och diskuteras är:

  • Vilka anläggningar är gemensamma och ska ingå i GA
  • Vilka avgränsningar/områden ska göras
  • Vilka fastigheter har nytta och användning av anläggningarna
  • Ska det bildas en eller flera GA
  • Vilka andelstal ska varje förening ha
  • Det finns upprustningar som behöver göras före övertagandet – som bör klargöras och hur det ska utföras
  • Vilka ekonomiska konsekvenser detta kommer att innebära

Möten och diskussioner med representanter i de olika föreningarna har pågått under några år och blivit försenat av olika anledningar. Pandemin har även hindrat diskussioner och möten.

I maj 2021 har samtliga berörda sakägare tagit ett nytt grepp och skrivit avtal med Rickard Hellemar, BRAM AB, som är en fristående och oberoende person och f d lantmätare. Hellemar har haft nyckelroller i företag och större utvecklingsprojekt inom bygg och fastighetsbranschen. Han ska bistå föreningarna och har påbörjat arbetet med att skriva yrkande/yrkanden till Lantmäterimyndigheten, eftersom bedömningen är att alla bostadsrättsföreningar (11 st + Vimpelkullen) behöver stöd i detta viktiga arbete. Hellemar har börjat sitt arbete och kommer att analysera vilka anläggningar som ska ingå i de framtida GA-anläggningar som ska bildas.

En styrgrupp har bildats som består av ordförande eller ledamot med beslutsmandat från alla bostadsrättsföreningar i Finnboda samt en representant från fastighetsbolaget Vimpelkullen.

Varje möte protokollförs och skickas sedan till respektive föreningsstyrelse som ansvarar för att besluten redovisas och förankras i varje enskild styrelse.

Vidare information om ovanstående förrättningsärende kommer fortsättningsvis att förankras och varje bostadsrättsförening kommer i sin tur informera de boende via hemsidan eller särskilda informationsmöten/skrifter.

//Styrgruppen i Finnboda

28 maj 2021

Påminnelse om brandsäkerheten i våra portuppgångar

Av Ylva Mattsson | 2021-05-28 09:10

För att vi alla på ett säkert sätt ska kunna utrymma fastigheten via våra trappor är det viktigt att vi håller våra uppgångar fria från lösa föremål som vagnar, mattor, leksaker m.m.. Hjälps vi åt här ökar vi chansen för en bra utgång om olyckan skulle vara framme. 

26 apr 2021

Information från Finnboda Hamns Samfällighet - FHS

Av Mia Söderström | 2021-04-26 18:55

FHS förvaltar fyra gemensamhetsanläggningar: garaget, ytparkeringarna längs parken och på Kvarnholmsvägen samt lekplatsen mellan Brf Dunge, Allé och Saltsjö Vy. I styrelsen för FHS ingår representanter för de fem bostadsrättsföreningarna som är medlemmar i FHS: Brf Dunge, Brf Allé, Brf Saltsjö Vy, Brf Hage och Brf Port. Brf Saltsjö Vy har endast del i lekplatsen, medan övriga har del i alla fyra gemensamhetsanläggningar.

Under det senaste året har FHS arbetat bl a med garaget, där de tre garageportarna byttes ut hösten 2020. Parkeringsbolaget CorePark, som har hand om parkeringsövervakningen i området kommer att börja övervaka även garaget och ta ut kontrollavgift för felparkerade bilar. FHS arbetar också med att tillsammans med styrelserna i respektive förening förbättra säkerheten i garaget. T ex diskuteras rondering ett bevakningsbolag nattetid.

Under 2019 och 2020 gjordes jordförbättringar av den stora gräsytan i parken. Ett dött träd har tagits bort. Det pågår ett arbete med att se över möjligheterna att utveckla den stora gräsytan. Det arbetet utgår från en enkät som skickades ut till de boende i de fyra berörda bostadsrättsföreningarna.

Sedvanligt underhållsarbete och besiktning har gjorts när det gäller lekparken. Det pågår ett arbete med att se över möjligheterna att förbättra belysningen vid lekplatsen.

26 apr 2021

Information från styrelsen - april 2021

Av Mia Söderström | 2021-04-26 18:53

Porttelefoni
Nu kan du som lämnat in ditt telefonnummer öppna entrédörren med din telefon. I stället för att lämna ut portkoden, ber du ditt besök slå in ditt telefonnummer på kodboxen och sedan trycka på "Ring/Öppna". Använder du din fasta telefon ska hela numret användas, dvs inklusive 08.

När telefonen ringer, svarar du och kan prata med den som står utanför. Vill du öppna porten trycker du och håller nere 5:an på din telefon. Vill du inte öppna, lägger du bara på luren.

Om något är oklart eller inte fungerar, kontakta Mia Söderström, tel 073-80 51 79 eller epost mia.soderstrom@bredband.net.

Skräp på uteplatserna

Styrelsen har uppmärksammats på att vissa boende slänger ut skräp, snusprillor, fimpar och t o m matrester från sina balkonger utan att ta hänsyn till att de har grannar som bor på marknivå med uteplatser. Vi vill verkligen understryka att detta är absolut förbjudet.

I sammanhanget kan det vara värt att nämna att vårt område och våra utrymmen är allas vårt ansvar. Därför borde det vara naturligt att inte skräpa ner vara sig i trapphus, garage eller utanför portarna.

Cykelmärkning

Vi påminner om att ta bort märkningen på era cyklar. De cyklar som fortfarande har kvar märkningen efter 31 maj, kommer att ställas undan av styrelsen.

Epost-adresser

Styrelsen har vid flera tillfällen uppmanat er att uppdatera er profil i HSB-portalen och lägga in era epost-adresser där. Vi upprepar uppmaningen. Logga in på HSB-portalen och uppdatera din profil.

15 mar 2021

Kodlås

Av Mia Söderström | 2021-03-15 15:35

Styrelsen har beslutat uppdatera kodlåsen vid entrédörrarna för att göra det möjligt att öppna porten via våra telefoner. Vi behöver därför samla in telefonnummer från alla medlemmar. I det senaste nyhetsbrevet (15 mars 2021) finns en talong att fylla i och lämna i styrelsens postlåda port 10 alternativt skicka ett meddelande via HSBbrfFinnbodaPort@gmail.com eller via hemsidan www.brftorget.se/finnbodaport.

Vi behöver veta telefonnummer, namn och lägenhetsnummer (finns på postlådan).

För eventuella frågor, kontakta Mia Söderström, 073 80 518 79, epost: mia.soderstrom@bredband.net.

Ytterligare information kommer när uppdateringen är klar.

31 jan 2021

Förberedelse för inbrott i garaget

Av Mia Söderström | 2021-01-31 15:33

I dagarna har det uppmärksammats att papper stoppats in i slutblecken på garagedörrar för att hindra att dessa går i lås. Dessutom har kablarna till kamerorna klippts av.

Någon förbereder alltså inbrott i garaget!

Vi uppmanar alla som vistas i garaget att vara extra uppmärksam och försäkra sig om att dörrar går igen.

Hälsningar

Styrelsen