2 mar 2021

Fasadrenoveringen 2021

2021-03-02 20:46

Information om kommande fasadrenovering

Den 6 april startar arbetet med att renovera fasad, fönster med mera. Enligt avtal med entreprenören ska arbetet vara klart den 30 juni.

Vi kommer löpande hålla dig som boende informerad om hur arbetet utvecklas under våren.

En omfattande renovering innebär förstås också en del olägenheter för de boende under tiden som arbetet pågår. Byggnadsställningarna som sätts upp runt huset täcks med ljus presenning och fönsterna täcks under en period med plast. Arbeten kommer att pågå direkt utanför din lägenhet. Renoveringen av fönsterna görs huvudsakligen inifrån lägenheten.

För att tidplan och budget skall hålla är det viktigt att du alltid följer de instruktioner du får från föreningen och entreprenören.

Arbeten kommer att pågå vardagar kl. 7.30-16.30, men även helgarbete kan förekomma. I så fall meddelas det i förväg.

Inför byggstarten
För att spara pengar åt föreningen kommer lokaler i källaren upplåtas till entreprenören:

  • Cykelförrådet kommer att användas som uppehållsrum för entreprenörens personal och måste därför utrymmas senast den 21 mars. Vi hänvisar dig som har cykeln i cykelförrådet till cykelparkeringarna utanför huset (gällande brandskyddsregler tillåter tyvärr inte parkering källargångarna).
  • Gamla grovsoprummet kommer att användas som förråd av entreprenören.
  • Toaletten mitt emot tvättstugan reserveras för entreprenörens personal.

Alla saker på din balkong ska vara bortplockade senaste den 5 april. Om du behöver hjälp med förvaring av balkongmöbler m.m., hör av dig till styrelsen så skall vi undersöka om vi kan hitta en lösning.

Markiser måste tas bort under byggtiden. Vill du ha hjälp mednedmonteringen så kan du kontakta styrelsen så hjälper vi till att samordna detta. Nedmonteringen bekostas av dig som har markiser.

Vad är det som ska göras?
Entreprenören som kommer att utföra renoveringen heter Prenada AB och arbetar med underentreprenörer för ställningsbygge, putsarbeten och målning. Projektet är en så kallad totalentreprenad vilket betyder att Prenada ansvarar för hela projektet gentemot föreningen.

Sammanfattningsvis är det följande arbeten som ska utföras.

  • Lös puts på fasaden knackas ner och lagas. Hela huset målas om i samma kulör som i dag. Nuvarande färg är blekt efter många år, så efter målning kommer husets nyans upplevas starkare
  • Alla fönster i lägenheterna justeras, lagas och målas. Fönsterlister, som tätar när man stänger fönstren, byts ut. Likaså dammlisterna, som sitter mellan fönsterkarmarna, byts ut. Insidan på fönsterkarmen målas inte, det är bostadsrättshavarens ansvar.
  • Sockeln, ytan mellan marken och putsfasaden, lagas och målas.
  • Alla fönster i trapphus, källarplan samt på vinden (gaveln) justeras och målas.
  • Plåtdetaljer, piskbalkonger och takplåtar målas.
  • Entrépartierna av ek slipas och oljas.

Vecka 14-16 Ställningsbygge
Ställning börjar byggas den 6 april. Hela huset ända upp till taket förses med ställning som täcks in med en presenning som släpper igenom ljus.

Vecka 16-22 Fasadarbeten
Under tiden som arbete med fasaden pågår (ca 1 månad) täcks även alla fönster in med plast. Plasten måste vara intakt under den här perioden så att damm, smuts eller färg inte tränger in i lägenheterna. En provisorisk ventilationen/vädring måste ske via ytterdörren. Plasten som täcker fönstren i trapphusen ska förses med blixtlås som kan öppnas på kvällen när arbetet avslutats för dagen.

Vecka 17-22 Fönsterrenovering inifrån lägenheten
Arbeten med fönstren sker huvudsakligen inifrån lägenheten. Fönsterrenoveringen påbörjas 26 april och entreprenören räknar med att göra två våningar per trapphus under en vecka. Du behöver antingen vara hemma den aktuella veckan och släppa in hantverkarna eller lämna nyckel till entreprenören. Vi återkommer till hur man lämnar nyckel. Alla föremål i fönstren måste plockas bort och det ska vara rent ca 1,5 meter framför fönstret. Se bifogad tidplan när de behöver tillgång till din lägenhet.

Vecka 20-22 Målning av piskbalkonger och plåtdetaljer
Arbeten med att måla piskbalkonger och plåtdetaljer görs i utrymmen som inte direkt påverkar lägenheterna.

Vecka 22-24 Stuprör och balkongräcken tvättas

Vecka 23-24 Målning av fönster utvändigt
Utsidan av fönstren samt karm målas från ställningen.

Vecka 23-25 Avslutande arbeten
Påbörjade arbeten avsluts, entrépartier oljas, ställningar börjar att monteras ned, slutbesiktning.

Hur finansieras renoveringen?

Renoveringen finansieras av medel som finns i föreningens kassa och som byggts upp de senaste åren enligt styrelsens långsiktiga strategi att årliga överskott ska användas till underhåll och renovering av fastigheten. Under förutsättning att projektet hålls inom budgetramarna ska ingen ytterligare belåning behövas.

Fredhäll 28 februari 2021

Vänliga hälsningar

Styrelsen